Tájházunk

tajhaz-ipolyszalka-taborminosites-2019
Élmény

Táborminősítő Oklevél

A családi ház, amiből később a tájházunk lett, 1897-ben épült, és 2003-ban újította fel az Ipoly Menti Kulturális és Turisztikai Társaság. A társaság azért jött létre, hogy a megmentse és továbbadja a fiatal generáció számára a néprajzi értékeket, dédszüleink tudását, ami nekik a mindennapi életet jelentette.

Az első szobák kiállításként funkcionálnak, itt ismerkednek meg az idelátogatók az ipolyszalkai népviselettel és berendezkedési szokásokkal. A következő helység a nyári konyha, amit ma már napi szinten használunk. Mellette az istálló volt, amit 2004-ben kibővítettünk, hogy létrehozzunk egy nagy kézműves műhelyt a nyári táborokhoz és az összejöveteleknek. Ebből kifolyólag hozzáépítettünk két szobás padlás szállást is és mosdókat.

Az udvaron felhúztunk egy pihenőhelyet, amit mi viccesen gombának neveztünk el. Mellette áll a kemence, amit szintén fel kellett újítanunk, és ebben készülnek a finom ételek.

Az igazi élet 2004-ben kezdődött el a tájházban, onnantól jönnek hozzánk folyamatosan csoportok, osztályok, baráti társaságok, családok. A Nyári ifjúsági kézműves táborokat még 2000-ben kezdtük el, és 2006-tól ad neki otthont a tájház.

Másik gyermekprogramunk a helyi alapiskolával köttetett: a regionális nevelés. Ennek a tantárgynak az a célja, hogy az ötödik osztályosok havonta egy pénteken eljönnek hozzánk, és kézműveskednek. Később a többi osztály is bekapcsolódott évente két alkalommal. A gyerekek nagyon kreatívak, élvezik az itt töltött időt.

A „100 évet vissza az időben” programunk is egy ilyen lehetőségről szól. Egy- vagy többnapos kirándulási lehetőség a tanulók, családok, barátok részére. Kemencés ételek, kézművesség, kirándulás – lehet köztük válogatni.

Új célunk a szomszédos telken felhúzni egy parasztportát kenderbetonból.

Comments are closed.